Mali savjeti ljepote: Što ne činiti kod redovnog čišćenja lica?

U ova teška vremena smirenje i utjehu možemo pronaći u tisuću malih stvari – provodimo više vremena s obitelji, posvećujemo se djeci, hobijima, interesima za koje do sad zbog tempa života nismo imali vremena. Možda je sad i pravo vrijeme pronaći malo više vremena i za same sebe i podsjetiti se na male životne rutine koje će našem licu pomoći zablistati novim, zdravim sjajem, ponoviti ono što već znamo o njezi kože, a možda i saznati nešto novo. Podsjetimo se…

Što je važno znati o pravilnom čišćenju lica?

Svi znamo – koža se ne čisti samo kad je potrebno odstraniti šminku ili kad je izložena velikoj prljavštini. Želimo li je održati zdravom, dopustiti joj disati i regenerirati se, želimo li što duže ostati mladi i pružiti koži zdravi sjaj, čišćenje kože mora postati svakodnevna jutarnja i večernja rutina koju moramo izvesti na pravilan način. Preko dana naše lice, čak i u najčišćim i najidealnijim uvjetima, izloženo je bakterijama, prašini, znoju, različitim onečišćivačima iz zraka. Ukoliko lice ne očistimo pravilno može doći do iritacija, začepljivanja pora, pojave akni, mrlja na koži, umornog i beživotnog izgleda kože, prebrzih tragova starenja kože.

Najprije – sve ono što ne smijete raditi ili morate izbjegavati što je više moguće:

NE IGNORIRAJTE JUTARNJE ČIŠĆENJE LICA

Mislim da smo svi, kad smo bili klinci, jutarnje čišćenje lica počeli i završili trljanjem očiju hladnom vodom (ponekad i navečer, ako smo uspjeli izbjeći rigoroznu roditeljsku kontrolu…).  Nedovoljno. Ako ste lice pravilno očistili navečer, nakon toga lijepo legli u čisti krevet, na čisti jastuk, pokrili se pokrivačem koji predivno svježe miriše, Vašoj koži je i dalje potrebno jutarnje čišćenje. Stanice Vaše kože preko noći ne spavaju, nego naporno rade i regeneriraju se, te pri tome izlučuju toksine i suvišni sebum. Koža se također i znoji, neke stanice odumiru… Jutarnje čišćenje odstranit će sve to i kožu na pravilan način pripremiti za nanošenje ostalih proizvoda za njegu.

NE MIJEŠAJTE ODSTRANJIVANJE ŠMINKE S ČIŠĆENJEM LICA

Micanje šminke s lica samo je prvi korak u rutini čišćenja. Tek nakon što smo pravilno odstranili šminku, možemo početi sa stvarnim čišćenjem lica.

VRUĆA I PREHLADNA VODA

I vruća i prehladna voda šok su za kožu. Krivo je misliti da će hladna voda zatvoriti pore, a vruća ih otvoriti. Vruća voda može izazvati iritacije kože i odstraniti njezinu zdravu prirodnu zaštitu. Kod čišćenja kože uvijek koristite mlaku vodu. Ukoliko Vam je koža sklona pretjeranom crvenilu, tada voda može biti malo hladnija – pomoći će stegnuti krvne žile.

NEMOJTE POČETI S ČIŠĆENJEM LICA PRIJE NEGO ŠTO STE DOBRO OPRALI RUKE

Svi znamo, a trenutačne nevolje na to su nas itekako podsjetile, koliko su čiste ruke važne i koliko se bakterija, virusa, gljivica i kojekakvih nevidljivih čudovišta nalazi na našim rukama, ispod noktiju… Ne dozvolite ičemu da dodatno napadne i nadraži Vaše lice, naročito ako koža ima neke upalne procese. Perite ruke.

NIKADA NE KORISTITE KLASIČNE SAPUNE

Osim ukoliko su posebno namijenjeni njezi lica, klasični sapuni mogu značajno promijeniti prirodni pH kože što će utjecati na pojačani razvoj bakterija i gljivica na Vašem licu. Ne želimo čudovišta na našem licu, ma kako mala i nevidljiva ona bila. Na tržištu postoji čitav niz proizvoda namijenjenih isključivo licu koji prate prirodne procese kože lica i namijenjeni su očuvanju prirodnih procesa koji se odvijaju na ovom posebno osjetljivom području kože.

NE KORISTITE GRUBE TRLJAČICE PRILIKOM ČIŠĆENJA LICA

… ili, ako baš morate (ne vidimo zašto biste morali…) budite jako, jako nježni s njima. Prejako trljanje kože lišit će je njezine prirodne zaštitne barijere. Brisanje i čišćenje kože na ovaj način pretvorit će se u eksfolijaciju kakvu ni jednoj koži ne bismo preporučili. Zapravo, izbjegavajte bilo kakve dodatne spužvice, ručnike, bilo što, osim ako niste apsolutno sigurni da su čiste i dezinficirane. Vrhovi Vaših prstiju i mekane blazinice bit će sasvim dovoljni. Isto tako – budite pažljivi i kod svakog brisanja lica. Sve što činite prilikom čišćenja lica mora biti nježno i ne smije ni na koji način iritirati kožu.

NJEŽNO OSUŠITE LICE NAKON ŠTO STE ZAVRŠILI S ČIŠĆENJEM

Ukoliko lice nakon čišćenja ostavite mokro, to neće pridonijeti njegovoj hidrataciji. Naprotiv, voda će se isušiti i koža će postati još suša. Koristite nježan ručnik, po mogućnosti antimikrobni, a posebno budite pažljivi kad brišete područje oko očiju.

NE KORISTITE VLAŽNE MARAMICE ZA ČIŠĆENJE LICA

Pretpostavljamo da to i ne moramo reći, ali eto… Poremetit ćete prirodnu zaštitnu barijeru kože, poremetit ćete prirodni pH kože, iziritirati kožu lica sastojcima koji joj nisu namijenjeni. Svaka koža je specifična i svi proizvodi trebali bi biti pažljivo odabrani upravo prema Vašem tipu kože.

NEMOJTE IGNORIRATI SAVJETE VAŠEG KOZMETIČARA

Vaš kozmetičar osoba je koja najbolje poznaje Vašu kožu i koja svoj profesionalni razvoj posvećuje educiranju o novitetima, prati i nova istraživanja u kozmetologiji, a kod nje ste zato jer vjerujete u njezinu stručnost. Tržište je puno sjajnih i kvalitetnih proizvoda za čišćenje kože – no, ono što je sjajno za jednu osobu, ne mora nužno odgovarati i Vama. Je li Vam koža dehidrirana? Masna? Mješovita? Dehidrirana i masna? Suha i izrazito osjetljiva? Borite se s aknama i miteserima? Vide se tragovi kapilara? Provodite većinu dana u zatvorenom prostoru? (uh… ovo pitanje nam i nije na mjestu… žao nam je, svi smo ovih dana previše u zatvorenim prostorima, ali – znamo zašto je to tako i nećemo se žaliti) Jeste li pušač? Spavate li dovoljno? Hranite li se zdravo? Imate problema s hormonima? U kojoj ste dobnoj skupini? Prve bore, nešto bora, previše bora? (ok… i jedna bora je previše bora, ali – i o tome ovisi koje ćemo sredstvo izabrati)

Savjetujte se s Vašim kozmetičarem prije odabira pravilnih proizvoda za čišćenje lica i dopustite mu da Vam pomogne. Znamo da sad ne možete u Vaš omiljeni salon, ali svi su oni tu negdje, na društvenim mrežama i sigurni smo da će im biti drago pomoći Vam.

NE ZABORAVITE NA KOŽU VRATA

Vidjeli smo to već i previše puta – njegovano, zategnuto lice i izdajničke bore i namreškanost područja vrata i dekoltea (o njezi dekoltea pisat ćemo drugi puta, moramo se sad negdje zaustaviti). Njega vrata jednako je važna kao i njega kože lica. Za vrat postoje specijalizirani proizvodi, ali nećete pogriješiti ako, u neodostatku njih, koristite one koje koristite i za lice.

NE ČISTITE PODRUČJE OKO OČIJU JEDNAKIM SREDSTVIMA KOJIMA ČISTITE KOŽU LICA

Koža područja oko očiju posebno je nježna i delikatna i traži posebnu njegu, naročito ako prvo moramo skinuti šminku. Pisat ćemo kasnije što je važno kod tih proizvoda, ali za pomoć u odabiru pravilnih proizvoda uvijek se možete obratiti Vašoj kozmetičarki.

NE PRETJERUJTE S ČIŠĆENJEM LICA

Tuš nije mjesto na kojem još dodatno, ili prethodno, čistite lice, onako usput, gelom za tuširanje. Gelovi za tuširanje namijenjeni su koži tijela. Pretjerano čišćenje lica (sad se već ponavljamo i malo smo dosadni) dovodi do poremećaja pH, isušivanja kože, poremećaja njezine lipidne zaštitne barijere…

U normalnom danu, u kojem niste šetale kroz prašinu, otrčale 5 kilometara, stajale 10 minuta u oblaku dima nakon što se nekome pokvario ispušni lonac, dovoljno je pravilno čišćenje lica uspostaviti kao jutarnju i večernju rutinu.

NE KORISTITE PROIZVODE SA SULFATIMA U ČIŠĆENJU LICA

Pročitajte sastav na proizvodu prije nego ga počnete upotrebljavati. Sulfati su površinske aktivne tvari koje se upotrebljavaju za ispiranje ulja kože (slobodno operite ruke sapunom sa sulfatima ukoliko ste, na primjer, iz čiste dosade uzrokovane karantenom, odlučite iznenaditi supruga i naučiti kako samostalno poraviti auto ili mu zamijeniti ulje), ali su puno jači nego što je to potrebno koži Vašeg lica i dovest će do njezine dehidracije.

NAKON ČIŠĆENJA LICA NE PAUZIRAJTE S DALJNJOM NJEGOM

Ne ostavljajte Vašu kožu nezaštićenu nakon čišćenja lica. Ukoliko počinjete osjećati kako Vam se koža zateže, to nikako nije zato jer ste usput napravili i lagani lifting lica, nego zato jer se koža suši i gubi vlagu. Na očišćeno lice Vaše uobičajene proizvode za njegu stavite što je prije moguće i dajte im vremena da se upiju prije nego nastavite sa šminkom ili izađete van.