LPG endermologie metoda – rješenje za tretmane celulita

ŠTO JE ZAPRAVO CELULIT

O problemu celulita intenzivno se govori tek zadnjih tridesetak godina, pa se čini kao da su se simptomi ”narančine kore” na stražnjici i bedrima pojavili  tek u novije vrijeme, ubrzanjem ritma života. Riječ celulit ”rođena” je u kozmetičkim salonima prije dvadesetak godina, pa promjene potkožnog tkiva gotovo više niko i ne prepoznaje pod medicinskim terminom – ”panikulopatija edemofibrosklerotika”. Riječ je u promjenama stanica, prvenstveno u masnom i vezivnom potkožnom tkivu koje povezuje kožu s mišićima.

Celulit je prije svega estetski problem žena koji se javlja već u adolescenciji, a tokom života pogađa čak 80-90% žena. Popularno je nazvan ”narančina kora”, a podrazumijeva nejednake i neugledne udubine i izbočine na bedrima, stražnjici, bokovima, trbuhu, nadlakticama i oko koljena. Čini da ne bira svoje žrtve – primjećuje se trend sve ranije pojave ovih simptoma kod mladih djevojaka. Događaju se promjene u potkožnom vezivnom tkivu gdje se već u mladosti počinju nakupljati masne stanice koje, zajedno s viškom tekućine u međustaničnim prostorima, stvaraju nakupine izvana vidljive kao celulit. Kada se govori o problemu celulita, ne treba izostaviti genetsku sklonost ovoj napasti, ali je još više potrebno istaknuti djelovanje ženskih hormona koji bitno utječu na samu strukturu celulita. Naime, 80% žena pati od celulita, a kod muškaraca ga se vrlo rijetko može primijetiti. Medicinski je to vrlo lako objasniti. Muškarci nemaju celulit jer je njihovo potkožno tkivo građeno drukčije zbog muškog spolnog hormona androgena. Kod žena su kolagene vezivne niti raspoređene vertikalno, a kod muškaraca imaju mrežastu strukturu. Takva struktura sprječava širenje suvišne masti u kožu i usmjerava je u dubinu tijela. Zato ih ne muči celulit, ali su na udaru opasnijeg masnog tkiva koje im oblaže unutrašnje organe. Inače, žene imaju oko 35, a muškarci 25 milijardi masnih stanica. Uz ženski spolni hormon estrogen, koji se smatra jednim od glavnih krivaca građe potkožnog masnog tkiva žena, pojavu celulita dodatno pogoršavaju stres, pušenje, konzumiranje alkohola, preuska odjeća, nedostatak kretanja, slana i začinjena hrana.

GLAVNI UZROČNICI NASTANKA CELULITA

U novije vrijeme kao glavni uzročnik nastanka celulita smatra se poremećen odnos kiselina i lužina u organizmu. Naime, svaki proces razmjene materija u organizmu, pored optimalne temperature, zahtijeva i određeni balans kiselina i lužina. U zdravom organizmu normalan odnos lužina i kiselina je 1:4. Ukoliko se taj  odnos mijenja povećanjem kiselosti, organizam neizlučene kiseline počinje skladištiti u najidealnijim mjestima za njih, posebno kod žena, a to je potkožno tkivo na stražnjici i bedrima. Tekućina u tkivu također postaje sve kiselija, što dovodi do opuštanja vezivnog tkiva. Prehrana bi trebala pratiti prirodan odnos lužina i kiselina, stvarajući 80% lužnatu i 20% kiselu sredinu.

Celulit nastaje u najdubljem sloju kože, gdje se nalazi potkožno masno tkivo. Pogleda li se građa potkožnog masnog tkiva, mogu se vidjeti nakupine masnih stanica složene u male režnjeve. Između režnjeva se nalaze vezivne pregrade, građene od elastina i kolagena, u kojima se protežu krvni i limfni tokovi. Povećanjem masnih stanica smanjuje se i međustanični prostor, javlja se povećan pritisak na krvne i limfne tokove, čime je bitno otežana i cirkulacija. Krajnje posljedice slabe cirkulacije su nagomilavanje tekućine i otpadnih tvari, nedostatak kisika i smanjen dotok hranjivih tvari, što završava propadanjem tkiva.

VRSTE CELULITA

Zbog čitavog niza uzročnika na površini kože u tkivu započinje nakupljanje celulita otprilike sedam do osam godina prije nego što on postaje vidljiv. Tada se može govoriti o početnoj fazi u kojoj se celulit ne vidi na prvi pogled, već se primjećuje tek ako kožu pritisnemo među prstima. Međutim, stanje se pogoršava s vremenom. Slabljenjem cirkulacije stanje postaje ozbiljnije. Oko stanica se počinju oblikovati tvrde nakupine kolagena zbog oslabljivanja vezivnog tkiva. Kako vrijeme prolazi, kolagen stvara čvoriće koji postaju tvrđi i izranjaju na površinu kože. Jastučići predstavljaju sve ozbiljniji estetski problem,  koža postaje sve tanja i manje elastična, gubi zdravu boju, dobija izgled narančine kore, a u potkožnom tkivu je sve više tvrdih kvržica koje su bolne na dodir.

Celulit je uglavnom lokaliziran u predjelu stražnjice i bedara, gdje se mogu razlikovati i četiri stupnja celulita prema Nuernberger-Millerovoj skali:

  • 0 – Koža je glatka bez ikakvih nepravilnosti bez obzira na vrstu i mjesto pritiska kojim nešto pokušavamo otkriti,
  • 1 – Izgled narančine kore može se primijetiti jedino kad kožu pritisnemo ili kad osoba sjedi na tvrdoj površini,
  • 2 – Izgled narančine kore primjećuje se i u stojećem položaju, a glatkoća kože nestaje i  kad osoba leži,
  • 3 – Izgled narančine kore je stalan i vidljiv bez obzira u kojem se položaju osoba nalazi.

KAKO SE RIJEŠITI CELULITA

Sama činjenica da celulit pogađa većinu žena dovoljna je za zaključak kako nema čudesnog rješenja za njegov nestanak, naročito ne preko noći. U borbi protiv narančine kore moraju se upotrijebiti kvalitetni kozmetički preparati i provjereni postupci. Kao tretmani mogu se preporučiti čvrste masaže, limfna drenaža i drugi postupci koji će prije svega potaknuti oslabljenu cirkulaciju. Međutim, za uspješnije rezultate u sve nabrojeno treba uključiti više redovnog kretanja te pripaziti na prehranu.

Problemu celulita u velikoj mjeri doprinose loše prehrambene navike – prije svega prevelika količina masnoća, šećera i soli. Dijete i izgladnjivanje ipak nisu nikakvo rješenje jer su prije svega nezdravi za organizam, a niskokalorična prehrana otežava proces razgradnje masnoća. Raznim istraživanjima je dokazano da se celulit ne može smanjiti mršavljenjem, jer se u tim situacijama smanjuje samo količina masnog tkiva, ali se struktura čvorića kolagena, od kojih je građen celulit, ipak ne mijenja. To govori u prilog činjenici da problemu celulita treba pristupiti ozbiljno i tretirati sve uzročnike koji ga izazivaju.

Fizička aktivnost ubrzava peglanje ”narančine kore”. Onim lijenijima preporuča se polusatna šetnja svakog dana, a aktivnijima sat brzog hodanje tri puta tjedno. Odličan rezultat postiže se umjerenim vježbama koje se izvode svakodnevno, a djeluju na tačno određene tjelesne sklopove i grupe mišića.

LPG ENDERMOLOGIE – NAJUČINKOVITIJE RJEŠENJE U TRETMANIMA CELULITA

Najučinkovitija metoda u borbi celulita je Endermologie metoda iz LPG-a koja se provodi na LPG uređajima. Povećavajući lokalnu mikrocirkulaciju, LPG metoda vraća kruženje hranljivih tvari vezivnog tkiva u stanje prije nastanka celulita i time poboljšava izgled i pojačava zategnutost kože. Za vrijeme tretmana osobe oblače specijalnu LPG odjeću koja osigurava maksimalnu udobnost, higijenu i očuvanje intime. Tretmani su potpuno bezbolni i relaksirajući, tako da pomažu i u otklanjanju stresa. Zajedno s uklanjanjem celulita, LPG tretmani snažno djeluju i na zatezanje kože i oblikovanje tijela, a provode i limfnu drenažu koja tijelo rješava suvišnih toksina i viška vode.

Za postizanje optimalnih rezultata LPG preporuča se  minimalno 10 tretmana cijelog tijela u trajanju od 45 minuta, koji se provode dva do tri puta tjedno. Prije određivanja adekvatnog programa za svaku osobu posebno, obavezno je uzimanje anamnestičkih podataka, odgovarajućih mjerenja kao i ciljano fotografiranje. Osim eliminacije celulita postižu se i  izvanredni rezultati u preoblikovanju tijela, tako da je moguć gubitak 8 do 10 cm u obujmu struka, 9 do 12 cm u obujmu kukova i 5 do 9 cm u obujmu bedara. Istevromeno je moguć i tretman opuštene kože, nakon čega ona postaje nježna i zategnuta.

Nakon završenog kompletnog ciklusa tretmana kao prevencija novih naslaga neophodni su tretmani održavanja jednom ili dva puta mjesečno. Kompletan ciklus se može ponoviti nakon 4 do 6 mjeseca.