hiperosjetljiva koža

Arkana neurosenzorna kozmetika – novi iskorak u pristupu tretmanima s fokusom na hiperosjetljivu kožu

Preosjetljivost kože sve je češći dermatološki problem i kod žena (60%) i kod muškaraca (40%) bez obzira na tip kože (suha, mješovita, masna). Najčešće su simptomi vidljivi kod osoba sa svijetlom kožom, a mogu biti i genetskog podrijetla. Uzroci preosjetljivosti kože mogu uključivati vanjske čimbenike (zagađenje, cigaretni dim, UV zračenje, toplinu, hladnoću, vjetar, klimatizaciju), kemijske čimbenike (kozmetika, sapuni, voda), čimbenike načina života (prehrana, lijekovi, stil života), mentalni faktori (stres, emocije) i hormonalni faktori (menstrualni ciklus, menopauza), bolesti i lijekovi.

Jedan od čimbenika je i nepravilna njega ili loše odabrana kozmetika. Koža može privremeno postati osjetljivija pod utjecajem lijekova koji se koriste tijekom liječenja akni (retinoidi, steroidi, antibiotici), dermoestetskih pilinga, mezoterapije ili laserske terapije.

OBRANA KOŽE

Preosjetljiva koža negativno reagira i na vanjske i na unutarnje podražaje. Kožne reakcije su najvidljivije na licu jer je ono najizloženije, i na njega izravno utječju štetni vanjski čimbenici koji narušavaju njegovu zaštitnu barijeru. Drugi jednako bitan faktor preosjetljivosti kože je unutarnji vaskularni mehanizam. Koža koja se brzo crveni definira se kao osjetljiva koža. Proširenje krvnih žila može biti uzrokovano psihičkom napetošću ili naglom promjenom temperature. Preosjetljivost rezultira nepravilnim odgovorom kožnog živčanog sustava i neurosenzorskim poremećajima koji su karakterizirani subjektivnim osjetima peckanja ili svrbeža. Osjetljiva koža može se prepoznati i kod osoba koje pate od alergijskih dermatoza, atopijskog dermatitisa, kontaktnog dermatitisa, rozacee i seboroičnog dermatitisa.

KOJE SU KARAKTERISTIKE HIPEROSJETLJIVE KOŽE?

Koža lica pokazuje veću vaskularizaciju i inervaciju od kože u ostalim dijelovima tijela. Sadrži veći broj mastocita koji oslobađaju histamin, tanji stratum corneum u koji se zbog toga lako prodire, a pod utjecajem je stalne izloženosti vanjskim čimbenicima. Neurovaskularna preosjetljivost povezana je s poremećajima u strukturi i funkcioniranju krvnih žila i porastom angiogenih čimbenika (VEGF). To zauzvrat dovodi do povećanog broja krvnih žila i njihove propusnosti. Poremećaji zaštitne barijere (u sastavu hidrolipidnog premaza), razina NMF-a i keramida povećava propusnost stratum corneuma, što olakšava prodor štetnih čimbenika okoliša – prašine, toksina, alergena, nadražujućih tvari, mikroorganizama i različitih kozmetičkih sastojaka duboko u kožu. Taj proces dovodi do stimulacije osjetilnih završetaka takozvanim medijatorima upale, a na koži se pojavljuju vidljivi simptomi preosjetljivosti, poput crvenila i eritema. To je popraćeno subjektivnim neurosenzornim simptomima povezanim s učincima upalnih čimbenika na osjetne receptore. Također postoji osjećaj stezanja, peckanja, svrbeža ili čak boli.

neurokozmetika

NEUROSENZORSKO ZNAČI… MOZAK I KOŽA

Veza između kože i mozga je vrlo jaka. Zato se kaže da je koža naš vanjski mozak. Ona je most između našeg mozga i vanjskog svijeta i  pravi biološki svemir koji objedinjuje glavne sustave potpore: krv, mišiće i inervaciju Mozak ne samo da kontrolira imunološke, hormonalne i psiho-emocionalne procese, nego održava i tjelesnu homoeostazu. Štoviše, ima vlastiti komunikacijski sustav s kožom.

NEUROKOMUNIKACIJA

Zahvaljujući završecima osjetilnih živčanih vlakana, živčani sustav je orijentiran prema stanju kože i reagira na razne kemijske, termičke i fiziološke podražaje.

Kontakt između živčanih vlakana, stanica kože i stanica imunološkog sustava događa se putem neurotransmitera. To su tvari koje djeluju kao kemijski nositelji informacija i proizvode ih živčane stanice, ali ne samo one. Tvrdilo se da su neurotransmiteri domena središnjeg živčanog sustava. Nedavna istraživanja pokazala su da stanice kože, poput keratinocita, melanocita i fibroblasta, proizvode i luče neurotransmitere. Do sada je otkriveno 200 neurotransmitera, od kojih je 25 pronađeno u koži. To su neuropeptidi. Neki od njih igraju ključnu ulogu u neurogenoj upali. Pod utjecajem iritansa aktiviraju se neurotransmiteri, a zatim se histamin oslobađa iz mastocita koji se nalaze u koži. To utječe na povećanje i propusnost žila, što se zauzvrat očituje naglim crvenilom i eedemom. Nadalje, neurotransmiteri uzrokuju oslobađanje takozvanih upalnih tvari (IL-8, PGE2 i TNF- &) iz keratinocita i stanica vaskularne stijenke. Takva se reakcija može vidjeti kao odgovor na vanjske čimbenike: UV zračenje, kemijske čimbenike, onečišćenje okoliša ili unutarnje čimbenike: stres i negativne emocije. U slučaju preosjetljive kože, međutim, postoji prekomjerna reakcija živčanog sustava već pri slaboj izloženosti gore spomenutim impulsima i ova vrsta kože je u stalnoj upali.

Neurosenzorni tretman lica

ARKANA NEUROSENZORNI TRETMAN

Neuro Sensi terapija kreirana je za vaskularnu i izrazito osjetljivu kožu. Blokira sve mehanizme koji potiču simptome osjetljivosti na izvoru njihova nastanka tj. uzroke neurogene upale. Temelji se na neurosenzornom konceptu aktivne kontrole upalnih čimbenika, vaskularnih problema i senzornih neuroreceptora. To je moguće zahvaljujući kombinaciji klinički dokazanih aktivnih sastojaka s velike bioraspoloživosti.

Neuropeptid SensAmone P5 oponaša svojstva neurotoksina iz morske anemone zahvaljujući čemu može utjecati na živčane završetke u koži. Aktivno utječe na subjektivne osjećaje boli, pečenja i svrbeža, jer blokira TRPV1 receptore boli. Umanjuje reakciju kože na negativne vanjske podražaje i učinak stresa. Brzo smanjuje peckanje, eritem, iritaciju i svrbež i odmah vraća ugodu osjetljivoj koži. Njegova dodatna prednost je inkapsulacija peptida u sferičnom lipidnom nosaču. Kao rezultat toga, stabilan je i prodire duboko u kožu, gdje se oslobađa i djeluje više sati.

Endothelyol™ je izuzetno učinkovita aktivna tvar s protuupalnim učinkom. Biotehnološki napredni derivati fito kiselina: kofeinska kiselina, ružmarinska  i galna kiselina testirane su više puta, a rezultati su objavljeni u medicinskim publikacijama. Studije pokazuju smanjenje krvnih žila u kapilarnoj koži koja pati od rozacee nakon samo 28 dana *. Endothelyol ™ inhibira otpuštanje IL8 i TNF-α upalnih čimbenika i na taj način smanjuje crvenilo, upalu i minimizira osjećaje boli i svrbeža. Uz to, smanjuje učinke prostaglandina E2 (PGE2) i stoga smanjuje propusnost krvnih žila. Smanjuje otpuštanje histamina, istovremeno minimizirajući peckanje, svrbež i edeme. Jedan od najvažnijih aspekata je aktivna inhibicija proizvodnje VEGF-a, koja smanjuje telangiektaziju, brtvi kapilare, smanjuje crvenilo i umiruje iritacije.

Linija je dodatno poboljšana i aktivnim asastojkom kalaminom. On se u dermatologiji već godinama koristi u liječenju svrbeža i iritacije kože. Dodavanjem ovog sastojka u  ARKANA neurokozmetiku, pojačava se zaštitni učinak protiv UV zraka i daje lijepa, zdrava boja s učinkom „bebinog lica“. Koža se posvjetljuje i zagalađuje.

Krajnji rezultat je lijepa, blistava koža, a šminka se zadržava duže. Sladić, koji se koristi jer je bogat saponinima i flavonoidima, među kojima su i glicirizin i glabridina, ima protuupalna i antioksidacijska svojstva koja doprinose smanjenju crvenila i edema. Nadalje, sprječava pojavu post-upalnih diskoloracija i posvjetljuje hiperpigmentacijske mrlje.

ARKANA – NEUROKOZMETIKA ZA HIPEROSJETLJIVU KOŽU

Hiperosjetljiva koža osjetljivija je na intenzivne fizičke pilinge i loše reagira na masažu. Tretmani koji se izvode u kozmetičkim salonima morali bi se oslanjati na neurosenzornu regulaciju. Jednostavan model tretmana, dobro odabrani aktivni sastojci i redovna kućna njega neurokozmetikom donijet će očekivane rezultate u kratkom vremenu..

Preporučujemo kombinaciju tretmana s kanabis tretmanom  i laktobioničkim tretmanom. Cannabis Clean Foam temeljito čisti kožu prije tretmana. U osnovnoj verziji tretmana, kao i kad je koža jako iziritirana, bolje je odustati od pilinga i koristiti Enzymatic Peel. Ako želimo stimulirati kožu, povećati njezinu otpornost, obnoviti žile i pomladiti je, preporučujemo kombonaciju Lactobionic Sensi Peela s laktobionskom kiselinom.

Ovi tretmani bit će od velike pomoći nakon dermoestetskih tretmana s iglama jer eliminiraju nuspojave – crvenilo, edeme, modrice, ali i prva pomoć u kozmetičkom salonu u slučaju iritacija ili alergija kože. Nudimo  i dva neurokozmetička proizvoda za kućnu njegu: Neuro Sensi kremu za dnevnu njegu i  Neuro Sensi masku za noć. Dodatna prednost proizvodima iz ove linije je i nježni miris bez alergena i baršunasta tekstura u prahu.